El projecte Healthy Communities 2030 es va ajornar a l’abril del 2020 per la pandèmia de la covid-19. Des de la Fundació She – Fundació la “Caixa” hem estat tot aquest temps treballant en una proposta adaptada a la nova realitat, creant les eines necessàries per complir amb les mesures actuals, sense perdre de vista l’objectiu de l’estudi.
Hem transformat Healthy Communities en un nou model híbrid incorporant sessions en línia dinamitzades per experts, juntament amb les activitats presencials ja previstes. Aquestes garantiran totes les mesures de seguretat necessàries per protegir la salut dels participants.
Al setembre de 2021 posarem en marxa Healthy Communities 2030 a Sallent i Cardona.
Fundació She – Fundació la “Caixa”
En què consisteix Healthy Communities?
Es tracta d’un estudi científic per avaluar l’eficàcia d’una intervenció comunitària prestant especial atenció als principals factors de risc de les malalties cardiovasculars.
Hi participaran 2.300 persones dels municipis de Sallent i Cardona (Bages), amb l’objectiu de validar científicament que la intervenció en una comunitat impacta de manera positiva en els hàbits de vida de la seva ciutadania, aconseguint, així, la millora de la salut i de la qualitat de vida, i la reducció del risc de patir malalties cardiovasculars, primera causa de mort al món.
Pas 1: Els mesuraments
El tret de sortida del projecte el marcaran els mesuraments d’indicadors de salut on ens basarem en les dades obtingudes de 1.150 veïns de Cardona i de 1.150 veïns de Sallent per establir una comparativa d’evolució. Per seguir el rigor científic, farem una selecció aleatòria a partir del cens dels dos municipis per tal de trobar persones de totes les franges d’edat. Aquestes persones rebran una carta nominal que les convidarà a participar en el projecte. Durant els mesuraments, se’ls prendran mesures de pes, estatura, perímetre de cintura, pressió arterial, colesterol, triglicèrids, glucosa en sang, força muscular, hàbits d’alimentació, activitat física, son, consum de tabac i nivell d’estrès. Aquests mesuraments seran una intervenció comuna a Sallent i a Cardona i s’aniran repetint al llarg de tot el projecte, que té una durada prevista de deu anys.
Pas 2: L’intervenció comunitària
Un cop fets els mesuraments iniciarem els programes d’intervenció comunitària per a la millora de la salut, que seran diferents a Cardona i a Sallent.
Si ets de Cardona…
Seràs una de les persones escollides com a població d’intervenció. Això significa que, a més de rebre un informe complet de com millorar la teva salut a partir de la informació extreta en els mesuraments, durant el projecte, també participaràs en els programes de salut promoguts per la Fundació She – Fundació la “Caixa”. Així, podràs millorar els teus hàbits saludables i els de la teva comunitat.
Si ets de Sallent…
A Sallent, en canvi, formaràs part de la població control, rebràs un informe complet de l’estat de la teva salut on et donarem eines per millorar-la, prevenir malalties cardiovascular i tenir una millor qualitat de vida i benestar. Com a població de control, seguiràs l’estratègia pròpia de salut comunitària del teu municipi i participaràs en els programes promoguts per l’Ajuntament de Sallent.
Una oportunitat única
L’estudi pretén comprovar científicament l’impacte i l’eficàcia de l’estratègia dissenyada pel Dr. Valentí Fuster basada en un model d’intervenció integral sobre la salut de les persones a totes les etapes de la vida, amb la idea d’establir un model que pugui ser reproduïble a qualsevol altre lloc del món.
Si els dos pobles del Bages demostren que el projecte té un impacte positiu en la salut, estaran contribuint al progrés científic i es convertiran en autors d’una metodologia que podrà ser transportada arreu del món. Els dos municipis seran els protagonistes d’un projecte de salut pioner que tindrà repercussió mundial.
Per l’execució del projecte comptem amb el suport i la col•laboració de l’Ajuntament de Cardona i de l’Ajuntament de Sallent, així com dels Centres d’Atenció Primària dels dos municipis. L’equip mèdic del projecte està coordinat pel Dr. Jaume Marrugat de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).
Esperem que tu també formis part del projecte!
Per tu, pels teus i per Cardona i Sallent!