Cada vegada tenim més a prop la represa del projecte. Al setembre de 2021 donarem el tret de sortida a Healthy Communities amb l’enviament de les cartes a les persones seleccionades aleatòriament per a participar, després de dur a terme el sorteig mitjançant les dades extretes del cens de Cardona i Sallent.

1.150 persones de Cardona i 1.150 persones de Sallent sereu les protagonistes de “Healthy Communities”.

Si ets un dels escollits o escollides per participar, en aquest post et rebel·larem tots els dubtes i detalls del projecte.

QUÈ FAREM?
Tirarem endavant un nou projecte pioner que té l’objectiu de validar científicament que la intervenció en una comunitat impacta de manera positiva en els hàbits de vida, i aconseguirem, així, la reducció del risc de tenir malalties cardiovasculars.

COM HO FAREM?
Seguint el rigor científic. Per aquest motiu, es farà una selecció aleatòria a partir del cens de Cardona i de Sallent per tal de trobar persones de 12 a 85 anys. Aquesta aleatorització ens donarà el nom de 1.150 cardonins i cardonines i 1.150 sallentins i sallentines, que són els que necessitem perquè el projecte es pugui validar científicament.

QUÈ HAURAN DE FER ELS SELECCIONATS?
A les persones escollides —tant de Cardona com de Sallent— se’ls prendran mesures de pes, estatura, perímetre de la cintura, pressió arterial, colesterol, triglicèrids, glucosa en sang, força muscular, hàbits d’alimentació, activitat física, son, consum de tabac i nivell d’estrès. Aquests mesuraments es repetiran al llarg del projecte. Tots els participants rebran un complet informe de salut i recomanacions per a millorar-la.

COM ES VALIDA EL PROJECTE CIENTÍFICAMENT?
Les persones escollides de Cardona actuaran com a grup intervenció. Això significa que, durant el projecte, rebran estímuls per millorar els seus hàbits de vida a través de tallers i activitats promoguts per la Fundació SHE – Fundació ”la Caixa”. Sallent seguirà la seva estratègia pròpia de salut comunitària, mentre que a Cardona es desplegaran els programes de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa”. L’estudi pretén comprovar científicament l’impacte i l’eficàcia de l’estratègia dissenyada pel Dr. Valentí Fuster —basada en un model d’intervenció integral— sobre la salut de les persones a totes les etapes de la vida. La comparativa entre les dues poblacions hauria de proporcionar aquests resultats.

QUINS SÓN ELS BENEFICIS QUE OBTINDRÀS PARTICIPANT EN EL PROJECTE?

  • Tindràs l’oportunitat de participar en un projecte únic que et donarà eines per millorar la salut.
  • Rebràs un complet informe i un seguiment mèdic que t’ajudarà a conèixer més el teu cos i la teva salut.
  • Milloraràs la teva salut i la de la població, i estaràs afavorint també la qualitat de vida de la teva família i de la comunitat.

QUÈ NECESSITAREM PER TIRAR ENDAVANT EL PROJECTE?
Necessitarem la teva participació. Necessitarem que, si ets un dels escollits que rep la carta com a seleccionat, diguis que sí.

QUINS SÓN ELS PROGRAMES EN ELS QUALS ES BASARÀ LA INTERVENCIÓ?
La Fundació SHE – Fundació “la Caixa” porta més de 10 anys treballant a favor de la millora de salut cardiovascular a través dels seus programes de salut en diverses franges d’edat. L’experiència en aquests programes seran la base per continuar 10 anys més treballant en programes de millora de salut a través de Healthy Communities.

El Programa SI!

Aquest programa està dissenyat per a promocionar la salut cardiovascular, des de l’etapa preescolar fins a la secundària, en quatre àrees directament relacionades: alimentació, coneixement del cos i cor, activitat física i gestió emocional. En total el programa SI!, des dels seus inicis, ja ha implicat aproximadament 32.000 nens.

El programa ha demostrat que «l’adquisició d’hàbits saludables des de la infància redueix els riscos de la malaltia cardiovascular i millora la qualitat de vida en l’edat adulta.»

 Els resultats obtinguts en l’estudi del Programa SI! d’educació infantil mostren que és una estratègia eficaç i factible per millorar els hàbits d’alimentació i d’activitat física entre els infants en edat preescolar, i, a més a més, per impactar en els indicadors d’obesitat directament relacionats amb la salut cardiovascular. (Peñalvo, J.L.; Fuster, V.; et al. J Am Coll Cardiol. 2015; 66:1525-34)

El Programa Fifty – Fifty

El Programa Fifty-Fifty té com a objectiu millorar la salut integral en persones adultes  de 16 a 85 anys, ajudant-les a millorar els seus hàbits de salut i auto controlar els seus principals factors de risc cardiovascular: sobrepès / obesitat, sedentarisme, tabaquisme i hipertensió arterial. És per això, que s’imparteixen una sèrie de tallers enfocats cap a millorar aquests factors de risc. El Programa Fifty-Fifty ha implicat ja 758 persones en total, es va realitzar a Cardona l’any 2011-2013 i en altres municipis i empreses d’arreu d’Espanya amb resultats molt positius:

–               1 de cada quatre fumadors ha deixat de fumar

–               1 de cada 2 ha reduït el seu pes

–               7 de cada deu realitza més de 150 minuts d’exercici a la setmana.

“Si es capacita els adults en coneixements, habilitats i actituds sobre un estil de vida saludable entre iguals, milloraran els seus hàbits de salut cardiovascular i l’autocontrol dels factors de risc.» Les persones que van participar al programa Fifty-Fifty van millorar significativament l’índex de salut cardiovascular (Fuster-BEWAT), que mesura la tensió arterial, la quantitat d’exercici físic realitzat, el pes, l’alimentació i el consum de tabac. (Gómez-Pardo, E.; Fuster, V.; et al. J Am Coll Cardiol. 2016; 67:476–85)

Acte de presentació de HC2030 a Sallent

Per a donar a conèixer el projecte i el seu desenvolupament durant els pròxims 10 anys, tindrem l’honor de celebrar un acte de presentació a la Fàbrica Vella de Sallent el dimecres 28 de juliol, de 19.00h a 20.15h.

Aquest esdeveniment estarà protagonitzat per l’equip de científic de Healthy Communities, liderat pel Dr. Valentí Fuster, i representat per la Dra. Gloria Santos, Dr. Jaume Marrugat i la Sra. Isabel Carvajal, qui seran els encarregats de presentar el projecte. Es parlarà sobre el concepte d’estudi, les medicions i l’informe de salut i la intervenció educativa PSI Infantil. A més a més, el Dr. Valentí Fuster, farà una intervenció motivacional destacant els trets més importants de la implicació de Sallent en l’estudi científic. Durant l’acte tindrem la intervenció de la regidora de Salut de l’Ajuntament de Sallent, Sra. Silvia Tardà, qui comentarà els aspectes generals del Pla Local de Salut de Sallent i de l’alcalde, l’ Exm Sr. Oriol Ribalta, qui tancarà l’acte després de l’actuació musical de “The River Troupe Gospel Sallent”.

Aquest acte es durà a terme respectant les mesures vigents de la Covid-19. Per aquest motiu, més endavant donarem més informació perquè pugueu reservar la vostra plaça per assistir-hi i complir amb els aforaments indicats.

Acte de presentació de HC2030 a Cardona

Per a donar a conèixer el projecte i el seu desenvolupament durant els pròxims 10 anys, també celebrarem un acte de presentació a l’Auditori Valentí Fuster de Cardona dimecres 4 d’agost, de 19.00h a 20.15h.

Aquest esdeveniment estarà protagonitzat per l’equip de científic de Healthy Communities, liderat pel Dr. Valentí Fuster, i representat per la Dra. Gloria Santos, Dr. Jaume Marrugat i  i el Dr. Xavier Orrit, qui seran els encarregats de presentar el projecte. Es parlarà sobre l’estudi científic i la intervenció. A més a més, el Dr. Valentí Fuster, farà una xarrada motivacional destacant els trets més importants de la implicació de Cardona en l’estudi científic i convidant a participar al conjunt de la població. Durant l’acte tindrem la intervenció de la regidora de Salut de l’Ajuntament de Cardona, Sra. Lluïsa Aliste, qui comentarà els aspectes generals del nou Pla de Local Salut de Cardona i de l’alcalde, l’ Exm Sr. Ferran Estruch, qui tancarà l’acte després de l’actuació musical del quartet “Clàssica Central”, format per la cardonina Noemí Pasquina. També els acompanyarà una parella de dansa de la companyia “KoRPo Dance Project”.

Aquest acte es durà a terme respectant les mesures vigents de la Covid-19. Per aquest motiu, més endavant donarem més informació perquè pugueu reservar la vostra plaça per assistir-hi i complir amb els aforaments indicats.

Us hi esperem!

Acte Healthy Communities Sallent
Acte Healthy Communities Cardona