El Dr. Valentí Fuster presenta amb el conseller Argimon la represa de l’estudi “Healthy Communities” de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa” a Cardona
L’Auditori Valentí Fuster de Cardona ha acollit la presentació de la represa de l’estudi científic “Healthy Communities” de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa”, que durarà 10 anys a la població. A la sessió hi ha intervingut el prestigiós cardiòleg Dr. Valentí Fuster, junt amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon i l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch; junt amb Isabel Carvajal, patrona de mèrit de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa” i directora pedagògica de l’entitat; la Dra. Gloria Santos, directora científica de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa” i del projecte “Healthy Communities”; el Dr. Jaume Marrugat, director del programa d’investigació científica de l’Institut d’Investigacions Mèdiques Hospital del Mar (IMIM) i el Dr. Xavier Òrrit, coordinador del projecte Healthy Communities; i ha comptat amb la presència de Sra. Imma Cervós. Gerent Regió Sanitària Catalunya Central, la Dra. Anna Forcada. Gerent territorial ICS Catalunya Central, el Exm. Sr. Oriol Ribalta. Alcalde de Sallent, la regidora de Salut de l’Ajuntament, Lluïsa Aliste i el Sr. Àngel Font, director Corporatiu d’Investigació i Salut de Fundació “la Caixa”.
Així, el Dr. Fuster ha remarcat en la seva intervenció que “avui és un dia important per a Cardona perquè és un dels projectes més ambiciosos que hi ha al món pel que fa a la salut i la prevenció de les malalties cardiovasculars. D’aquí 10 anys veurem si ha sigut un èxit, i així ho espero”. El Dr. Fuster també ha repassat els diversos programes que ha desenvolupat la Fundació SHE – Fundació “la Caixa” i com a director general del Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III (CNIC) de Madrid ha pogut comprovar que només el 4% de la població a Espanya no té cap dels factors de risc que provoquen malalties cardiovasculars. Per això ha considerat que és tan important aquest estudi, ja que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat al món.
Intervenció del conseller i l’alcalde en l’acte de presentació de Healthy Communities
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha declarat que “quan algú emmalalteix hem d’acompanyar-lo i proporcionar-li la cura, però hem de treballar per transformar la societat i promoure la salut i prevenir la malaltia: és i serà un dels eixos que tindrem clarament en aquesta legislatura i des d’aquest punt de vista projectes com ‘Healthy Communities’ son el far per a aquests canvis”. El conseller també ha expressat el seu acord amb la proposta del projecte per apostar per la família, ja que ha considerat que “és clau aquest nucli de convivència on aprens hàbits saludables. És per aquí per on hem de treballar per transformar el nostre sistema de salut”. Igualment, ha animat als cardonins seleccionats a participar a l’estudi ja que “la recerca és la base del nostre sistema sanitari i per tant participar en l’estudi és un acte generositat”.
De la seva banda, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha remarcat que “aquest 2021 fa 10 anys que ens vam reunir amb el Dr. Fuster per construir un projecte de futur i de salut per a la nostra vila. Vam iniciar un camí per convertir-la en una ciutat saludable on volíem que la salut fos la prioritat per als futurs cardonins i com a eina de promoció econòmica.” Aquest projecte s’ha fet realitat amb el pla de salut aprovat pel consistori que busca integrar Cardona “en la teranyina de ciutats saludables del mon”. I serà, segons ha explicat, “transversalment” per fomentar hàbits saludables i promoure la salut “per combatre els factors de risc de les malalties cardiovasculars per millorar la salut i la vida de la gent: és el nostre objectiu i el del Dr. Fuster”. I ha postil·lat que “iniciem un projecte apassionant que serà segur un èxit perquè tenim la gent”.
Intervencions de responsables de la Fundació SHE
Paral·lelament, Glòria Santos, directora científica de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa” ha explicat com funcionarà l’estudi: “seran mesuraments a persones entre 12 i 85 anys per conèixer el seu estat de salut cardiovascular i els donarem els resultats. Els de Sallent rebran recomanacions per millorar el seu estil de vida i a Cardona s’hi combinaran estratègies de promoció de salut desenvolupades durant la darrera dècada”. Aquests mesuraments seran de factors com la pressió arterial, el percentatge de greix i de múscul o la pressió arterial i es repetiran al 2023, el 2025 i el 2030 per veure’n l’evolució. Aquests resultats successius permetran comparar l’evolució dels participants de Cardona amb els de Sallent i la participació en el projecte “millorarà la salut dels participants”. A Cardona s’hi aplicaran programes de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa” desenvolupats, en concret el Programa SI!, dirigit a nens entre 3 i 16 anys i el Programa Fifty-Fifty, per a majors de 16 anys.
El director del programa d’investigació científica de l’Institut d’Investigacions Mèdiques Hospital del Mar (IMIM), Jaume Marrugat, ha indicat que “és un projecte molt interesant i trencador perquè els cardiòlegs treballen amb gent ja malalta i aquí proposem entendre com podem fer per viure més, millor i amb bona salut, ja que es fa des de la perspectiva de la població en general, sana”. També ha apuntat que “és un projecte solidari a llarg termini, amb 10 anys de durada. És un estudi que requereix paciència, inversió de diners i il·lusió i sobretot col·laboració de la població”.
Així mateix, la patrona de mèrit de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa” i directora pedagògica de l’entitat, Isabel Carvajal, ha remarcat que és important poder explicar els hàbits saludables als nens a través de les escoles i sobretot les famílies, ja que el programa depèn de la comunitat, el que implica col·laborar tots en el mateix sentit.
Pel que fa el Dr. Xavier Òrrit, coordinador de l’equip pedagògic del projecte Healthy Communities, ha explicat els diferents materials que es proporcionaran en cada programa. També ha destacat que s’insistirà a Secundària, en que s’ha adaptat els materials, amb un mínim de 12 hores de formació i capacitació sobre salut per al professorat i una estratègia transversal a través diferents assignatures i tecnologia educativa.
L’estudi és un ambiciós projecte d’investigació amb la participació de 1.150 persones Cardona i 1.150 persones de Sallent. La seva finalitat és validar que la intervenció en una comunitat amb els programes científics desenvolupats pel Dr. Fuster i el seu equip generen hàbits de vida saludables. Això implicaria millorar la salut i la qualitat de vida i per tant, reduir el risc de malalties cardiovasculars, que són la primera causa de mort al món.
Possibilitats de ser referent mundial amb el projecte Healthy Communities 2030
El projecte s’iniciarà aquest setembre després que la pandèmia del coronavirus obligués a cancel·lar-lo l’any passat. L’estudi durarà 10 anys i es basarà en diversos controls periòdics als participants per veure la seva evolució amb la inclusió d’hàbits saludables, centrats en una dieta sana i l’exercici. Si els resultats demostren que el projecte té un impacte positiu en la salut, Cardona i Sallent seran un referent científic mundial perquè serviran d’exemple d’una metodologia que es podrà replicar a qualsevol part del món per fomentar una vida saludable que impliqui menys riscos de malalties cardiovasculars.
Cardona serà la població d’Intervenció, de manera que els seus participants rebran estímuls per millorar els seus hàbits de vida a través de dos programes per millorar l’alimentació i fomentar la pràctica de l’esport. Aquests plans els impulsa la Fundació SHE-Fundació “la Caixa” i ja s’han aplicat a Cardona i d’altres poblacions d’Espanya amb resultats positius en estudis previs.