Fundació SHE - "laCaixa"
Quin és el teu ikigai? La gran recompensa del compromís social

Compartir

La paraula ikigai s’utilitza al Japó per descriure una raó per viure, el motiu per aixecar-se i lluitar tots els matins. També és un estat que combina el sentir-se bé i el formar part d’un grup, i els que arriben a aquest estat no només gaudeixen de millor salut, sinó que també viuen més. Què podem fer per trobar el nostre ikigai?

Els camins cap a la felicitat són molt nombrosos i diversos. Però els experts en aquest tema coincideixen que l’autèntica felicitat no es troba amagant el cap sota l’ala per ignorar els problemes que ens amenacen, sinó tot el contrari. Les persones felices tendeixen a estar interessades i compromeses amb el seu entorn. El filòsof anglès Bertrand Russell, per exemple, va escriure La conquesta de la felicitat (1930) i va ser alhora una de les persones més compromeses amb els drets humans. Exemples que enllacen compromís i felicitat es repeteixen amb força freqüència. El doctor Valentí Fuster ens explica en el seu llibre El cercle de la motivació: “Els projectes científics i socials que lidero són sens dubte la meva principal font d’energia, el combustible que em manté il·lusionat i amb ganes de seguir endavant”.
No obstant això, és possible ser feliç i mantenir un compromís social quan aquest pot portar-nos a assumir riscos? Probablement haguem de buscar la resposta en la capacitat de cada un i en la combinació d’un conjunt de factors que constitueixen els continguts bàsics de l’educació emocional de cada persona: l’autoacceptació, l’autoestima i el control emocional, units a habilitats socials com la passió, el compromís o la vocació. A partir d’aquí, cadascú assumeix els seus riscos.

Fer algun acte de forma voluntària és beneficiós per a la salut.
L’efecte de “sentir-se bé fent el bé” és un procés de retroalimentació que motiva les persones a realitzar actes altruistes, de voluntariat o compromís social i que, a més, són un mitjà per crear i mantenir vincles afectius gratificants i que enforteixen el sentit de pertinença a un grup.
Fer algun acte de forma voluntària és beneficiós per a la ment i el cos. Són nombrosos els estudis que demostren que fer alguna cosa voluntàriament ajuda a pal·liar el dolor crònic i la depressió. Un altre benefici de participar en accions de voluntariat és que possibilita diversificar les parcel·les que generen felicitat. De la mateixa manera que els inversors no arrisquen tot el seu capital en un sol negoci, és positiu repartir les fonts de felicitat en activitats i ambients diversos.

En conclusió, és difícil aconseguir la felicitat quan manifestem despreocupació i indiferència per la realitat que ens envolta. Les persones felices, les que han trobat el seu ikigai, estan ben informades i en molts casos porten a terme compromisos socials.

La felicitat d’un depèn, en bona part, de la seva capacitat per ajudar els altres a ser feliços.

Fonts i més informació a:
Cor i ment, Valentí Fuster i Luis Rojas Marcos (Planeta)
El cercle de la motivació, Valentí Fuster (Planeta)
Educació emocional i benestar, Rafael Bisquerra (Wolters Kluwer)
Pura felicitat, Albert Figueras (Plataforma)

 

Fotografia Rawpixelcom Unplash