Fundació SHE - "laCaixa"
Mengem de forma sostenible? L’impacte de la nostra dieta en el medi ambient.

Compartir

Sabies que la forma d’alimentar-nos afecta directament al medi ambient? Estudis recents revelen que un canvi de tendència en el consum i l’adopció d’una dieta com la mediterrània o la vegetariana són fonamentals per augmentar l’esperança i qualitat de vida i ajuden a reduir les emissions de gas d’efecte hivernacle fins al punt de salvar espècies en perill d’extinció.

Un estudi de la Universitat de Minnesota (EE. UU.), Publicat a la revista Nature, analitza l’impacte sobre la salut i el medi ambient d’una dieta tradicional, d’una banda, del tipus mediterrània o vegetariana, i l’altra, l’impacte del model alimentari predominant als Estats Units, amb més aliments d’origen animal, refinats i envasats. Els resultats d’aquest estudi demostren que la modificació de la dieta podria augmentar l’esperança de vida fins a una dècada i, alhora, prevenir el dany mediambiental i la degradació de l’hàbitat.

Així mateix, els autors de l’estudi indiquen que, si les prediccions es compleixen, l’any 2050 la dieta més comuna podria arribar a contenir fins a un 60% més de calories buides, menys peces de fruita i verdura i entre un 25% i un 50 % més de derivats animals com la carn de porc, productes lactis i ous, amb el consegüent augment entre la població de diabetis tipus II, malalties coronàries o alguns tipus de càncer.

Algunes dades per reflexionar:

20 porcions de verdures tenen menys emissions de gas d’efecte hivernacle que una porció de carn de boví.

Els peixos capturats per mètodes d’arrossegament poden fins i tot triplicar la pesca obtinguda mitjançant els mètodes tradicionals, fet que contribueix a una ràpida despoblació del fons marí.

Els majors consumidors d’aigua dins del sector de la producció d’aliments són els lactis, seguits dels olis vegetals i la carn.

Pel que fa a emissions de gas d’efecte hivernacle el primer lloc l’ocupa la carn, molt per davant dels lactis i del peix.

Espanya es troba entre els països que tradicionalment han basat la seva alimentació en el model de la Dieta Mediterrània i que ara estan canviant els seus patrons de consum per causa de l’extensió de la dieta “occidental”. L’omnipresent referent dietètic encapçalat pels països industrialitzats, juntament amb el fenomen de la globalització, afecten sobretot als models de comportament i als hàbits alimentaris de les noves generacions.

Un futur sostenible passaria per una involució dietètica i per un canvi de mentalitat en el sector de l’alimentació.

Aquestes dades, lluny de descoratjar, haurien de servir-nos per prendre consciència i començar a adoptar canvis en la nostra dieta i les nostres compres d’alimentació. Una bona opció seria recuperar de nou els patrons de la Dieta Mediterrània, on predominessin verdures, fruites, llegums de temporada i peix de proximitat, i amb petites dosis de carn, lactis, sucre i aliments processats.

No obstant això, una millora en els hàbits dels consumidors no és suficient. Perquè es produeixi un canvi realment significatiu també cal exigir modificacions en algunes pràctiques de la indústria alimentària i en determinades polítiques agrícoles i comercials.

I tu, creus que amb la teva contribució, per petita que sigui, pots ajudar a aconseguir una alimentació més saludable i un planeta sostenible?

Fonts: nature.com  madridmas.org  efeverde.com

Fotografia Niclas-Ingvarsson – Unplash